Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

ΟΙ ΛΕΤΟΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


Η απόφαση No. 2009-43-01 της 21ης Δεκεμβρίου 2009 του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστήριου της Λετονίας έκρινε αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η διεθνής συνθήκη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της χώρας ως προς τις περικοπές των συντάξεων. Η σχετική προσφυγή ασκήθηκε από 9.000 συνταξιούχους, οι συντάξεις των οποίων είχαν μειωθεί από 10% μέχρι και 70%. Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν μπορεί να προσβληθεί στα εθνικά δικαστήρια της χώρας.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι οι «συμφωνίες που υπογράφονται με τους διεθνείς δανειστές δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως επιχείρημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων", κάνοντας αναφορά όχι μόνο στο λετονικό σύνταγμα αλλά και σε διεθνείς συνθήκες. Θεώρησε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο, ως αντίθετο με τη δημοκρατική αρχή και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 1 του λετονικού Συντάγματος), την αρχή της ισότητας (άρθρο 91) και το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 109).
Η απόφαση παρουσιάζεται και από τον Κώστα Γιαννακόπουλο στην Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου 1/2010. Είναι προσβάσιμη στα αγγλικά στο:
http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/...2009_43_01.htm

4 σχόλια:

dimitris είπε...

πηρα την πρωτοβουλια να κανω αναρτηση απο το ιστολογιο σου, εκ των προτερων σ'ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

"Κάποτε έλεγα ότι είμαι Ελληνας και καμαρωνα. Τώρα ντρέπομαι. Ντρέπομαι που βλέπω το κράτος μου να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της κρίσης που αυτό δημιούργησε. Δεν νομίζω να είναι η λύση η σύνταξη του πατέρα μου. Δεν νομίζω να είναι η λύση ο μισθός της γυναίκας μου. Δεν νομίζω να είναι η λύση η εξαθλίωση η δική μου. Στην Ελλαδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να δώσουν και δεν μιλάω για αυτούς που δούλεψαν και τα έβγαλαν αλλά για αυτούς που μας δούλεψαν και τα έβγαλαν. ΒΑΡΈΘΗΚΑ να είμαι Ελληνας. Βαρέθηκα να ακούω λόγια και λόγια. Βαρέθηκα να ακούω για κινητρα επενδύσεων που αφορούν μόνο αυτούς που τα λένε. Δώστε ρε κίνητρα να γίνουν μικρές βιωσιμες επιχειρήσεις στην ελλαδα σε μια χώρα που εισάγει τα πάντα. Μην έχετε μόνο την κονομα στο μυαλό σας. Και αυτές επενδύσεις είναι αλλά μάλλον επειδή δεν έχουν ρεγαλο δεν μαδ κάνουν. Τι να πω πια. Είστε αστειοι και γελοιοι και αλλά πολλά αλλά και που τα λέω. Τελικά η καλύτερη επιχείρηση είναι να ανοίξεις ΕΝΑ κράτος. Οταν έχει κέρδη τα μαζευρις και όταν έχει ζημιές πάλι τα μαζευεις. Καλή. μπιζνα.
Αυτά από έναν ακόμα ηλίθιο που πίστεψε και έμεινε στην Ελλαδα."

phlou...flis είπε...

εδώ δε συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Οι έλληνες δικαστες διεκδικούν τ' αναδρομικά τους και δεν έχουν χρόνο γι αυτά τα ...ψιλά.