Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ONOMAZETAI ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ;


Η αρχή του τέλους του κατώτατου εγγυηµένου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα - όπως επιτάσσει το Μνηµόνιο - µε την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων είναι
γεγονός...
Όπως δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη παραπέµποντας στο Μνηµόνιο και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, οι επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας θα µπορούν να υπερισχύσουν της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης και των κλαδικών συµβάσεων κατ’ εξαίρεση ή σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτό σηµαίνει τα εξής:
1 Είναι απόλυτα έγκυρες όσες συµβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί µε βάση τον νόµο για το Μνηµόνιο (Ν. 3845/2010), ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές θα κάνει το υπουργείο Εργασίας.

2 «Σπάει» το κατώτερο όριο αµοιβής (κατώτερος εγγυηµένος µισθός) στον ιδιωτικό τοµέα, που είναι σήµερα 740 ευρώ τον µήνα µε βάση την...

Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Ηδη έχει συνοµολογηθεί επιχειρησιακή σύµβαση στην G 4S Secure Solutions sa που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει εισαγωγικό µηνιαίο µισθό 640 ευρώ (αντί των 739,56, που είναι ο κατώτατος µισθός της ΕΓΣΣΕ).

Δικαστικά οι διαφορές
Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέµβασης στις επιχειρησιακές συµβάσεις στις οποίες βάσει του Μνηµονίου προβλέπονται αποδοχές κατώτερες από τον κατώτατο µισθό της ΕΓΣΣΕ. Ετσι, όποιες διαφορές ανακύπτουν µπορεί να επιλυθούν δικαστικά, ενώ έως τα τέλη του έτους θα προωθηθεί νοµοθετική παρέµβαση που θα ξεκαθαρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων µια επιχείρηση θα µπορεί να καταστρατηγεί τις συµβάσεις και να δίνει χαµηλότερους µισθούς. Δηλαδή, σχεδιάζει να βάλει φρένο στις επιχειρησιακές συµφωνίες που καταστρατηγούν χωρίς «σπουδαίο λόγο» τα όρια που ισχύουν µε βάση την ΕΓΣΣΕ.

Τι προβλέπει το Μνηµόνιο για τις συµβάσεις
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3845/2010 (άρθρο 2) «Μέτρα για την εφαρµογή του µηχανισµού στήριξης της ελληνικής οικονοµίας από τα κράτη-µέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο» ορίζεται ότι οι όροι των Οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς έχουμε τον Δράκο !!!


Προσπάθησαν να μας πείσουν για το αναπόφευκτο και το μοιραίο του Μνημονίου.

Προσπαθούν να μας φοβίσουν, με τα μύρια κακά που έπονται εάν δεν ψηφίσουμε τους κυβερνητικούς υποψηφίους.

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν, λέγοντας ότι θα πάμε σε εθνικές εκλογές, ότι κινδυνεύει η τρίτη δόση του δανείου, ότι αποσταθεροποιείται η χώρα.

Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος κάνει «θεωρητική συζήτηση» περί αναδιάρθρωσης χρέους σε ζωντανή μετάδοση. Άλλο το αμφιθέατρο και η ακαδημαϊκή συζήτηση κι άλλο οι απόψεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης σε μια τόσο κρίσιμη και προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα ο συνεπής Καρατζαφέρης μας λέει «τι Δημαράς, τι Σαμαράς». Και συ με τον Τατούλη σου θα πας, μην ανησυχείς λαοπρόεδρε.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Δράκο τον έχουμε εμείς.
Τον δράκο της ψήφου μας.
Είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση.
Η εκάστοτε κυβέρνηση.