Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ..!


Η παλαιά ΔΕΗ που όλοι γνωρίζαμε, η εταιρεία-κολοσσός (και κάποτε “κράτος εν κράτει”) που πέτυχε τον εξηλεκτρισμό της χώρας, κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να της χρωστούν χάρη, παύει πλέον, να υπάρχει με την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς τον Φεβρουάριο του 2001, αφού ρυθμίζεται η μετατροπή της Δ.Ε.Η. σε Ανώνυμη Εταιρεία, με το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 51% τουλάχιστον των μετοχών και το υπόλοιπο 49% να μετοχοποιείται.

Τα υπόλοιπα, σε ό,τι αφορά στα βασικά σημεία της απελευθέρωσης είναι σε όλους γνωστά, όπως η κατάργηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων παραγωγής κ.τ.λ.

Τι έγινε όμως, έως και σήμερα; Ποιες επενδύσεις έγιναν από τους Ιδιώτες (επενδυτές) ; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Και δεν έγιναν λόγω της προφανούς αδυναμίας των ιδιωτών να ανταγωνιστούν, υπό αυτές τις συνθήκες (φθηνή κιλοβατώρα) την Δ.Ε.Η.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που επί τόσα χρόνια κρατούσαν τις άδειες κατασκευής εργοστασίων παραγωγής στα συρτάρια τους, επιδιώκοντας και πιέζοντας, πρώτα να αυξηθεί η τιμής της KWh από τη Δ.Ε.Η. και μετά να “επενδύσουν”.

Άρα, λοιπόν, από το 1999 που ξεκίνησε η ιστορία της απελευθέρωσης με στόχο την είσοδο ανταγωνιστών της ΔΕΗ στη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε ένα μεγαβάτ δεν προστέθηκε από όλους αυτούς που “διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους”, μιλώντας για ενεργειακά μονοπώλια και αλλά φαιδρά.

Όλα, αυτά τα χρόνια όμως με τους Νομούς, δήθεν απελευθέρωσης, αναγκάζουν την Δ.Ε.Η. να τροφοδοτεί με ρεύμα, ακόμα και τους ανταγωνιστές της που έχουν δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος, δίνοντας τους το ρεύμα φθηνότερα από ότι της κοστίζει, έχοντας ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως γίνετε ακόμη μια σε βάρος της ληστεία και με την οριακή τιμή (ΟΣΤ), όπου ουσιαστικά αναγκάζουν την Επιχείρηση να αγοράζει ακριβά και να πουλάει φθηνά!! Δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο κάποιοι αντιλαμβάνονται τον όρο και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

Τέλος, το παράξενο αλλά και το παράδοξο είναι ότι όλες οι Κυβερνήσεις, ενώ μιλούσαν για επέκταση και ανάπτυξη της Δ.Ε.Η. όλες την χρησιμοποίησαν ως “δούρειο ίππο” για να εξυπηρετήσουν τα Ιδιωτικά συμφέροντα !! Κ' αυτό γιατί ποτέ καμιά δεν είχε την πολιτική βούληση να αποφασίσει τι είδους Δ.Ε.Η. θέλει και τι είδους Δ.Ε.Η. συμφέρει τον λαό και τον τόπο!!

Με την επέλαση της Τρόικας στη χώρα μας, μια νέα επίθεση δέχεται αυτή τη φορά η Επιχείρηση, επιβάλλοντας της μια «απελευθέρωση» κατά τη λογική των αγορών με στόχο και σκοπό την περαιτέρω περιθωριοποίηση και υποβάθμιση της, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των ιδιωτικών συμφερόντων.!!! “Πουλήστε μονάδες στους Ιδιώτες”“δώστε ενεργεία σε τιμή κόστους στους ανταγωνιστές σας”… σενάρια με άλλα λόγια ουσιαστικής διάλυσης της ΔΕΗ!!!

Προφανώς, υγιείς ανταγωνισμός για κάποιους είναι η δωρεά των λιγνιτικων η υδροηλεκτρικών μονάδων, η, πώληση της φθηνής λιγνιτικής υδροηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κόστους!! και σε ποιους;; ...στους ανταγωνιστές της!!!!

(Όλως τυχαίως είναι ότι ακριβώς απαιτούσαν έως σήμερα και οι Ιδιώτες)

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Και ενώ, θέση της Κυβέρνησης (προεκλογικά) ήταν Δ.Ε.Η. ΔΗΜΟΣΙΑ με το 51% να ανήκει στο κράτος, έρχεται η περιβόητη συνέντευξη της Τρόικας να βγάλει στην... φορά τα κρυφά σχεδία της Κυβέρνησης για πωλητήριο της ΔΕΗ.!!! Φυσικά για όλους, όσους παρακολουθούν από κοντά και αγωνίζονται αγωνιώντας για το μέλλον της, η ανακοίνωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία”, γιατί όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε, τις άπειρες προσπάθειες άλωσης και είχαμε προβλέψει και αυτά τα σχέδια.

Σήμερα όμως ήμαστε έτοιμοι, όσο ποτέ άλλοτε για μετωπική σύγκρουση και αυτό, διότι η κατάσταση που προετοιμάζουν για την επιχείρηση του Ελληνικού λαού- αν περάσει- θα είναι μη αναστρέψιμη! (π.χ. πώληση του ΟΤΕ).

Ευθύνη και καθήκον όλων μας, όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτή, αλλά του συνόλου του λαού είναι να υπερασπιστούν την Δ.Ε.Η. σαν ένα δημόσιο αγαθό, διότι δημιουργήθηκε από το λαό, μέσα από τις δικές του οικονομικές θυσίες και ανήκει αποκλειστικά και μόνο, σ' αυτόν!!!

Υ.Γ. Τελικά, αν αναλογιστούμε τι σχεδιάζουν σήμερα για την Επιχείρηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η Ιστορία κάνει τους ποιο δραματικούς κύκλους ...1950, εξαγορά Ιδιωτικών εταιριών Ηλεκτρισμού από την ΔΕΗ για τον εξηλεκτρισμό όλης της Χώρας και ...σήμερα παρακολουθούμε την προσπάθεια διαμελισμού της με σκοπό την επανείσοδο των Ιδιωτικών εταιριών…

Πρόοδος ή παρακμή τελικά;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: